Cherry Blossom Girl

woensdag, mei 23, 2007
"Fruit geurt naar het frisse leven"
Dat fruit eten gezond is voor lichaam en geest, maar dat we het toch te weinig doen, dat weten we al lang. Met een aardbeikleur op de wangen geef ook ik beschaamd toe dat ik liever naar alle chocoladevarianten grijp, in plaats van naar het gezonde goedje. De website Fruitrevolution.be wees me op een lichtelijk overdreven manier ("Fruit is zo volledig en vol met nieuw leven dat het de natuurlijke bron is voor je perfecte lichaam en geest. Je wordt beloond met een opvallende lichamelijke perfectie en intellect.") op de positieve effecten van fruit. Daarnaast gaf het me een volle fruitschaal aan inspiratie om mijn lichaam te smeren met vitamientjes allerhande. Toegegeven, ik liet de chocolade even voor wat het was na het zien van aantrekkelijke foto's en extra vochtgehalte tussen de kiezen. Met alle plezier, hier mijn meest gesmaakte - uitgebreide - menu.

Beginnen we met een cocktail? Graag.

Frambozen-kokos shake (4 glazen)
Doe 200gr frambozen met 125ml appelsap, 125ml bessensap en 4dl kokoscrème in een mengkom. Pureer met de mixer of de keukenrobot. Voeg er 2 bolletjes frambozenijs aan toe en bewerk nog een paar minuten op hoge snelheid. Verdeel de shake over hoge glazen. Serveer meteen, met een marshmallow op een lange houten prikker.

De maag knort, we beginen met een voorgerecht.

Peren met geitenkaas (4 personen)
Spoel 6 rijpe peren. Dep ze goed droog, halveer ze in de lengte, verwijder klokhuis en pitten. Breng in een diepe kookpan 1l perensap aan de kook met 2 eetlepels vloeibare honing. Leg er de halve peren in. Voeg er een takje tijm aan toe. Laat 15 minuten sudderen tegen de kook aan, of tot de peren zacht zijn zonder uiteen te vallen. Snij 6 olijven in ringetjes. Strooi er wat gehakte tijm en rozemarijn op en kruid ze met peper uit de molen en zeezout. Neem de peren uit het stoofvocht. Leg ze op vuurvaste borden. Leg op elke peer een geitenkaasje (6 kleine verse geitenkaasjes nodig) en zet kort onder de hete grill. Lepel er wat van het warme stoofvocht bij. Werk af met olijfringetjes en wat afgeriste tijmblaadjes. Serveer meteen. Lekker met stokbrood of toost.



Wauw, daar krijg je pas honger van. We stoven door naar het hoofdgerecht. Een keuze maken is voor de hongerige maag onmogelijk. Ik schuif u daarom zowel vlees als vis onder de neus.

Keuze 1: Kiprolletjes met aardbeien (4 personen)
Vermeng 1dl slagroom met een losgeklopt ei, peper en zout. Leg 8 kippenlapjes tussen twee vellen plasticfolie. Klop ze extra plat met een houten hamertje of plankje. Bestrijk ze met het roomei-mengsel. Leg in het midden op elke plakje twee of drie hele aardbeien (200gr nodig). Rol voorzichtig maar zo stevig mogelijk op. Verpak de rolletjes in aluminiumfolie (zoals een bonbon). Leg ze in een stoommandje. Stoom ze ongeveer 20 minuten. Haal het aluminiumfolie voorzichtig weg. Snij de rolletjes in duimdikke plakjes. Serveer met een sausje van kippenfond, ingekookt met een lepel room en op smaak gebracht met een lepeltje aardbeiencoulis. Lekker met gefrituurde courgette (trek de courgette met een dunschiller in fijne slierten en frituur ze kort in hete olie) en een frisse groene salade.



Keuze 2: Tongfilets met appels (4 personen)
Verwarm de oven voor op 180° C. Doe 2 sjalotjes (fijn gesneden) en 1dl droge witte wijn in een ovenschaal. Leg er 4 grote of 8 kleine gekruide tongfilets (of schartongfilets) bij en bestrooi ze met 25 g botervlokjes. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 10 minuten in het midden van de oven. Hou de visfilets warm onder aluminiumfolie. Giet het stoofvocht door een zeefje in een steelpannetje, druk de sjalotjes goed uit. Laat het tot de helft inkoken. Voeg er 1dl lichte room aan toe en laat de saus nog 1 minuut inkoken. Schil de 2 appels (vb. Golden delicious), verwijder klokhuis en pitten. Snij ze in fijne partjes. Bak ze 2 minuten aan elke kant in een koekenpan, in de rest van de hete boter (50gr). Kruid ze met een vleugje zachte paprikapoeder. Schik de visfilets en de appelpartjes op voorverwarmde borden. Lepel er de hete saus bij. Werk af met 100 gr grijze garnaaltjes en serveer meteen. Lekker met gekookte of gestoomde aardappelen.



Al bezorgt dat hoofdgerecht ons water in de mond
het dessertje, dat maakt ons mooi rond

Dessert: Millefeuille met witte mousse en aardbeien (4 personen)
Halveer 6 bladerdeegvierkantjes. Bestrijk ze lichtjes met water. Bak ze 10 tot 15 minuten in de op 225° C voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen op een rooster. Laat 2 gelatineblaadjes (van 3gr) weken in koud water. Breng het water aan de kook. Klop 4 eierdooiers los met 100 g fijne suiker. Schenk er in een straaltje het kokendhete water bij. Klop stevig op (eventueel met de mixer) tot het mengsel schuimt. Voeg er de uitgeknepen gelatine aan toe en roer tot deze volledig opgelost is. Klop 2dl slagroom stijf met 1 zakje vanillesuiker. Voeg er het eimengsel aan toe en klop goed door. Laat afkoelen en opstijven. Maak millefeuille met een plakje bladerdeeg, een flinke schep mousse en hele of gehalveerde aardbeien (500gr). Bestrooi de bovenste plakjes bladerdeeg met de rest van de fijne suiker (25gr). Gebruik eventueel de gasbrander op de suiker lichtjes te karameliseren.



U wil meer info over fruit vanuit een wetenschappelijk standpunt? U wil gewoon weten hoeveel stukjes fruit en groenten u dagelijks op uw tong moet leggen? Of u wil vooral weten hoe u nog meer gezonde gerechtjes in elkaar kan knutselen (tapas van fruit!). Fruitrevolution.be geeft alle nodige info en de link ‘Culinair’ biedt ‘all you can eat op een gezonde manier’…

(Mag ik stilletjes zeggen dat ik toch zin heb in een koekje?)
posted by Cherry Blossom Girl @ 8:35 p.m.  
7 Comments:
  • At 10:16 p.m., Blogger tantieris said…

    Mmm, het water loopt me in, al uit, de mond.

     
  • At 7:25 a.m., Blogger Bad, Mean, Ugly said…

    Dek alvast de tafel. Ik kom er aan!

     
  • At 2:24 p.m., Anonymous Anoniem said…

    yummie

    anderzijds hoorde ik vorige week een geleerde professor beweren dat de gezondheid van fruit zwaar overroepen is, terwijl bijvoorbeeld een "kroket uit de muur" een belangrijke portie ijzer bevat... het was dan ook een hollandse professor LOL

    beetje OT: zag ik de eefmobiel zonder "L" achterop? en wanneer werd het roze formulier verdiend?

     
  • At 8:45 p.m., Blogger Bad, Mean, Ugly said…

    @ reinbald: was ie nog heel, de eefmobiel?

     
  • At 11:13 a.m., Anonymous Anoniem said…

    allemaal goed en wel, maar wanneer komt dan die cocktailparty ? :-)

     
  • At 3:42 p.m., Blogger Cherry Blossom Girl said…

    @ BMU: beste man, ik wacht al hEEl lang op die zandkoekjes inclusief chocolade, weet je nog?!

    @ Reinbald: ik kan best geloven dat 30 stukjes fruit per dag nefast is voor een mensenlichaam :-). En ja, wat merk jij de dingen goed op: die L is inderdaad foetsie. Een paar weekjes geleden scheurde ik zowaar veilig door de straten om een rijbewijs in de wacht te slepen. Ja hoor, wonderen bestaan ;-). En neee, nog geen enkel schrammetje, BMU!! :-)

    @ Roedi: ben jij barman? ;-)

     
  • At 12:06 a.m., Anonymous Anoniem said…

    De tongfilets met appels ... overlekker waren ze hoorde ik vandaag twee van mijn eters aan tafel zeggen. Zelf ben ik er niet zo zot van maar ben dan ook geen echte viseter, geef mij maar een goed stuk vlees

     
Een reactie posten
<< Home
 

© 2006 Cherry Blossom Girl | Blogger Templates by Gecko & Fly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.

 
 

Web This Blog
Eef, zonder meer
Name: Cherry Blossom Girl
Home: Limburg, Belgium
About Me: Altijd onderweg op het pad dat het leven is. Dromend en klaarwakker, eenvoudig en gecompliceerd, grommelend en genietend dans ik door de dagen...

See my complete profile

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called Voor blog. Make your own badge here.


Verleden tot heden
Blogburen
Beestenboel